13 juni 2007

Møde med japaneren fra Las Yungas



Vandreturen El Choro starter i 4900 meters højde og frostgrader udenfor La Paz og ender via inkaernes gamle stier i den 30 grader varme Las Yungas dal tre dage og fire kilometers fald senere – at gå denne tur var en af de største oplevelser jeg har haft i Bolivia.
Desuden oplevede jeg måske mit mest surrealistiske øjeblik af mange i landet.

Midt i dalene, der næsten kun frekventeres af papegøjeflokke og få friske trekkere, bor “Japaneren”. Vores guide havde fortalt os om denne mystiske japanske eneboer.
Rygterne blandt egnens folk siger, at han kom til Bolivia efter anden verdenskrig, han var vistnok deserteret og sprunget på et skib og endt i Sydamerika, hvor han var begyndt at gå og gå og endte midt inde i kontinentet, i en øde del af i Bolivia på en bakketop. Her stoppede han og byggede et hus og konstruerede en fin japansk have, som han stadig – 60 år efter – arbejder i hver dag. Han har altid boet alene. Nu har han en mani med at få turister til at skrive i sine hæfter. Hvor de kommer fra og hvor de skal hen.

Efter lidt rumstering dukkede en lille pukkelrygget mand op med et hæfte. Han gik målrettet efter et bord foran huset, åbnede hæftet og tappede på det med en kuglepen. Vi skulle skrive. Hvor er du fra, sagde han til kort hver en af os, uden at sige goddag eller noget. Sverige, Israel, Frankrig, sagde de andre. Danmark, sagde jeg. Dinamarca! udbrød japanerne og pilede tilbage ind i sin hytte. Da han kom ud igen havde han en dansk turist-bog under armen og begyndte at fortælle:
Skagen er den nordligste by i Danmark.
Kronborg ligger 40 kilometer fra københavn.
På Bornholm spiser de røgede sild.
Kongerne er begravet i “Loskilde “.






Note: Den lille indianske kone, nummer to fra venstre, der var kogekone, gik de 65 kilometer med 25 kilo på ryggen i små ballet-agtige plasticsko. Vi andre var armeret fra top til tå med alt muligt trekker-gejl.